Vad är FRG?

Frivilliga resursgruppen FRG, består av personer som vill hjälpa till vid kriser. Många kommuner har FRG. Göteborgs stad har bett Civilförsvarsförbundet att samla ihop intresserade, ge dem utbildning och öva dem så de är beredda. FRG i Göteborg bildades 2008 och är en rent civil organisation.

 

Vad är det för kriser som man kan hjälpa till med?

Några exempel på kriser är avbrott i vattenförsörjningen eller längre elavbrott, vilka kan leda till akut behov av vatten till hushållen. Då måste vattentankar ställas ut där allmänheten kan hämta vatten till hushållen. Äldre personer som bor hemma kan behöva evakueras till hotell för att få värme och mat. Det kan också handla om en allvarlig olycka som berör många och orsaka stor oro hos människor. Då kan FRG anordna informationspunkter för att informera allmänheten.

 

Varför skall man vara utbildad och ha övat?

Många kan vilja hjälpa till om det uppstår en större kris. För att kommunens personal ska kunna göra de viktiga uppgifter de har vid krissituationer, behöver de hjälp med att ta hand om frivilliga ur allmänheten. FRG kan då kallas in av kommunen för att organisera de frivilliga, visa dem hur olika uppgifter ska utföras som exempelvis hanteringen av vattentankar för att fördela vatten till hushållen eller leda evakuering av äldre vid strömavbrott. 

Vem kan bli medlem i FRG?

Att vara medlem i Bilkåren, Lottorna, Frivilliga radioorganisationen FRO eller Civilförsvarsförbundet CFF innebär att man redan har viss kunskap som är bra att ha med sig in i FRG. Men även andra personer med lämpliga kompetenser och egenskaper är välkomna. Personer som har vana vid kontakt med många människor, att vara stresstålig, ta initiativ och kunna samarbeta med andra är exempel på lämpliga egenskaper. För att kunna bli medlem i FRG måste man vara myndig.

 

Vad är det för utbildningar?

Först 36 timmars grundutbildning. Oftast under kvällstid. Man lär sig praktiska saker som brandkunskap, Första hjälpen och Hjärt-lungräddning med hjärtstartare. Men också hur kommunen fungerar, hur de informerar vid kriser och hur man tar hand om människor som är i kris.

 

Vad får man sedan för ytterligare utbildning?

Staden vill att alla skall få en Ledarutbildning. För under en kris ska vem som helst av medlemmarna vara först på plats och kunna starta hjälpen. Ledarutbildningen är 3+3 dagar. Det finns även utbildningar i Kriskommunikation och Stabskunskap som både är lärorika och bra.

 

Vad händer efter att man fått utbildning?

Har man alla utbildningar som krävs och är lämplig och intresserad kan man skriva avtal. Civilförsvarsförbundet har ett avtal med staden. Den enskilde skriver avtal med CFF. När man har avtal kan man bli utkallad vid en kris. Det kan vara en stadsdelsförvaltning eller staden centralt som larmar. Då får man ersättning enligt visst avtal. Den kunskap man får som medlem i FRG har man god nytta av i det dagliga livet också.

 

Vad gör man i FRG om det inte är en kris?

Då förbereder man sig. Vi övar minst två gånger om året. Vi vill att medlemmar i FRG skall kunna mer om staden och samhället än den vanlige Göteborgaren. Detta gör vi genom studiebesök och föredrag med spännande personer med olika kompetens som kan ge oss ökad kunskap om det område vi arbetar inom.

 

Kostar det något att vara med?

Nej. Det kostar inget i pengar. Men man måste vara med i en frivillig försvarsorganisation. Är man inte det blir man medlem i Civilförsvarsförbundet. Detta för att alla medlemmar måste vara försäkrade. Alla utbildningar är kostnadsfria. Det finns centrala utbildningarna, som bara genomförs på få platser. Även de är kostnadsfria och man får hotellrum och resa och viss ersättning om man behöver gå från arbetet. Men det kostar lite i tid och engagemang. Normalt kan det handla om några studiebesök och ett par helgdagar för övningar. Sedan deltar vi i exempelvis Kulturkalaset med information och trygghet. Vi är också med under flera arrangemang som Första hjälpen-grupp.

 

Hur kan jag få veta mer?

Du kan gå in på www.civil.se/frg Där kan du läsa mer om FRG i lugn och ro.

 

Jag vill gärna komma med, hur gör jag? 

Du fyller i en ansökningsblankett. Den hittar du här. Där uppger du persondata men också vad du arbetar med. Oftast anordnar vi grundutbildning två gånger per år. Vill du har mer information skicka mail till kontakt(at)frggoteborg.se.

 

Vad är Civilförsvarsförbundet?

Civilförsvarsförbundet är en frivillig försvarsorganisation som sedan 1937 har engagerat och organiserat människor. Våra uppdrag har sett olika ut över tid utifrån hur världen förändras men vår grund i civilt försvar består. Vi anordnar kurser och föreläsningar inom egen personsäkerhet och samhällets krisberedskap. Vi utbildar den Frivilliga Resursgruppen på uppdrag av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB.